Choroby zawodowe kucharzy

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Kucharz to zawód, który może tylko powierzchownie wydawać się miły i przyjemny w rzeczywistości jest to bardzo trudna praca, a choroby zawodowe kucharzy również nie omijają. Przyrządzanie posiłków bardzo często dla ogromnej liczby osób wiąże się nie tylko z pracą nie raz w trudnych warunkach w jednej pozycji ciała, która jest pozycją stojącą, ale również z ogromnym stresem i pracą pod presją czasu. Co należy do obowiązków zawodowych kucharza? Przede wszystkim organizowanie procesów gotowania jak również zarządzanie i dbanie o przestrzegania przepisów bhp. Jak również kucharz musi doskonale znać się również na planowaniu i estetycznym jak i zdrowym przyrządzaniu posiłków. Jest to zawód, gdzie osoba podejmująca się go musi cechować się dobra kondycją fizyczną jak również powinna przejść wszystkie badania czy nie jest czasem zarażony przez pasożyty, które pomogłyby zarazić przygotowywaną przez kucharza żywność, a w konsekwencji narazić na problemy zdrowotne klientów lokalu gastronomicznego, w którym pracuje. Przeciwwskazaniami do podjęcia kształcenia, a potem pracy w zawodzie kucharz są również skrzywienie kręgosłupa oraz płaskostopie. Kucharz również nie może mieć problemów z alergią pokarmową jak również nie może posiadać zaburzeń w zakresie zmysłów jakim jest węch i smak. Przeciwwskazaniem są również choroby skóry, szczególnie gdy są one umiejscowione w okolicy dłoni. Osoba zamierzająca podjąć pracę w zawodzie kucharza musi być odporna na stres i musi być również w pełni władz umysłowych.

Na co najczęściej chorują kucharze?

Kucharz, jest zawodem który wymaga wielu godzin pracy w jednej pozycji ciała co niewątpliwie negatywnie wpływa na układ krążenia o kręgosłup. I to właśnie te dwa schorzenia są podstawą do tego by stwierdzić choroby zawodowe kucharzy. W większości lokali gastronomicznych jak podają nieoficjalne dane statystyczne, ośmiogodzinny dzień pracy wśród kucharzy jest fikcją. W większości wypadków wykonują oni swoja pracę dwanaście, a nawet więcej godzin. Taki tryb pracy w jednej pozycji musi negatywnie odbić się na stanie zdrowia każdego kucharza. Kucharze cierpią również na płaskostopie oraz na nadciśnienie tętnicze często spowodowane stresem. Jedną z podstawowych chorób zawodowych, na którą jak wynika z danych statystycznych chorują kucharze jest dyskopatia odcinka lędźwiowego.

Problemem, który również traktowany jest jako choroba zawodowa kucharzy są żylaki. Do chorób układu oddechowego, które są traktowane jako choroby zawodowe kucharzy należy astma oskrzelowa. Wywołać mogą ją gazy, pyły czy inne opary. Ze względu na dużą różnicę temperatur kucharze często popadają na różnego rodzaju przeziębienia oraz inne choroby górnych dróg oddechowych. Są na to szczególnie narażone osoby pracujące w klimatyzowanych pomieszczeniach. Natomiast długotrwała ciężka fizyczna praca w pomieszczeniach gdzie panuje wysoka temperatura oraz stres, który temu towarzyszy może spowodować udar. Niestety bardzo często kucharze bojąc się utraty pracy bagatelizują pojawiające się objawy, które mogą świadczyć o tym, że pojawiają się pierwsze symptomy choroby zawodowej.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*